Sinileväseuranta

Ympäristöpalvelut Helmen toiminta-alueen uimarannoista valtakunnalliseen sinileväseurantaan kuuluvat Iso ja Pieni Vatjusjärvi Haapavedellä. Leväseurantaa suoritetaan joka viikko ajanjaksolla 1.6.-31.9.

Katso ajantasainen sinilevätilanne Pohjois-Pohjanmaan alueella tästä

Sinilevät ovat bakteereja, joita kutsutaan myös sinibakteereiksi tai syanobakteereiksi. Puolet sinileväkukinnoista on myrkyllisiä. Myrkyllisyys vaihtelee: samassa kukinnassa voi olla myrkyllisiä ja myrkyttömiä lajeja ja myös samalla lajilla voi olla myrkyllisiä ja myrkyttömiä kantoja.

Sinileväkukinta on veden pintaan kertynyttä runsasta, tasaväristä tai ryynimäistä sinilevämassaa. Kukinta hajoaa yleensä kosketettaessa (sade) tai tuulen vaikutuksesta. Myös muutkin levät kuin sinilevät voivat muodostaa paljain silmin havaittavia esiintymiä: piilevät, viherlevät ja panssarilevät sekä leviin kuulumattomat siitepölyt.

Sinilevää sisältävää vettä ei saa käyttää pesu- ja löylyvetenä, siinä ei tule uida eikä sitä tule juottaa kotieläimille. Myös kasteluvetenä käyttämistä tulee välttää.

Mahdolliset oireet nieltynä: vatsakipu, ripuli, pahoinvointi. Uinnin jälkeen: kutiavaa ihottumaa, suolisto – oireet, silmätulehdus, allergiaoireita.