Elintarvikkeet

Elintarvikevalvonta

Elintarvikevalvonnan tehtävänä on valvoa ja edistää kaikkien elintarvikkeiden turvallisuutta, asianmukaista laatua ja koostumusta sekä ehkäistä ja poistaa elintarvikkeista johtuvia terveyshaittoja. Käytännön elintarvikevalvonta tapahtuu pääasiassa kunnissa ja lihantarkastuksen osalta teurastamoissa. Jokaisessa kunnassa on oma elintarvikevalvontansa.

Lisätietoa elintarvikkeista ja elintarvikevalvonnasta saa Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran sivuilta.

Elintarvikevalvontaan liittyvät lomakkeet löydät täältä.

Omavalvonta

Myös yritykset itse valvovat tuottamiensa ja myymiensä elintarvikkeiden laatua ja määräystenmukaisuutta. Omavalvonnasta säädetään lainsäädännössä ja viranomaiset valvovat sen toteutusta. Kuluttajat voivat parantaa elintarvikkeiden laatua pysymällä valppaana ja ilmoittamalla havaitsemistaan puutteista kunnan viranomaiselle.

Omavalvonnalla tarkoitetaan elintarvikealan toimijan omaa järjestelmää, jonka avulla toimija pyrkii varmistamaan, että elintarvike, alkutuotantopaikka ja elintarvikehuoneisto sekä siellä harjoitettava toiminta täyttävät niille elintarvikemääräyksissä asetetut vaatimukset.

Lisätietoa omavalvonnasta ja sen toteutuksesta saa Eviran sivuilta.

Ympäristöpalvelut Helmi

HaapavesiOulainenPyhäntäSiikalatva