Ajankohtaista

Autiorannan sinilevätilanne

tiistaina, 30. syyskuuta 2014

Autiorannan uimarannalta Pyhännänjärveltä 15.9.2014 otetussa levänäytteessä todettiin valtalajina Anabaena Flosaque ja toisena Mikrocystis wesenbertii- sinileviä. Kumpikin laji on sekä maksa- että hermomyrkkyjä tuottavia.

29.9.2014 Autiorannan vedessä ei enää ollut havaittavissa sinilevää. Sinileviä voi kuitenkin edelleen esiintyä sopivissa olosuhteissa.

Sinileväesiintymiä Pyhännällä ja Siikalatvalla

keskiviikkona, 17. syyskuuta 2014

Sinilevää on havaittu Pyhännänjärvellä ainakin Autiorannan uimarannalla ja Kirjavaniemessä lauantaina 13.9. ja todennäköisesti jo aiemmin viikolla. Sinilevää oli runsaasti sekoittuneena vedessä vielä maanantaina 15.9. iltapäivällä, jolloin otettiin myös levänäyte vedestä levämääritystä varten. Myös Siikalatvan Järvitalonjärvellä Ristironkkelin rannalla on havaittu sinilevää useampaan otteeseen viime aikoina, viimeksi viime viikonloppuna. Myös Haapavedellä Pirnesjärven Katosniemessä havaittiin mm. 15.9. aamupäivällä veteen sekoittuneena vähän sinilevää. Sinilevää voi esiintyä vesissä vielä syksylläkin lokakuun lopuille asti, mikäli olosuhteet ovat levien lisääntymiselle otolliset.

Mikäli vesi on leväpitoista (vihreänä mattona tai juovina pinnalla tai sameutena vedessä), siinä ei saa uida, sitä ei saa käyttää löyly- tai pesuvetenä, eikä sitä saa juottaa kotieläimille. Järvikaloja voi käyttää normaalisti.

Levätilanne saatta vaihdella vuorokauden aikana, päivän sääoloista riippuen eri puolilla järveä paljonkin. Levää saattaa esiintyä myös muissa järvissä kuin tässä tiedotteessa on mainittu.

Lisätietoja: Ympäristötarkastaja Jari Heikkinen, p. 044-7591 720

SINILEVÄÄ PYHÄNNÄN ISO-LAMUJÄRVELLÄ

maanantaina, 7. heinäkuuta 2014

SINILEVÄÄ PYHÄNNÄN ISO-LAMUJÄRVELLÄ

Pyhännän kunnan Iso-Lamujärvellä Pitkähiedan uimarannalla ja sen läheisyydessä olevilla yksityisillä uimarannoilla on havaittu Ympäristöpalvelut Helmen 7.7.2014 tekemissä tarkastuksissa sinileväkukinta. Sinileväkukinta on paikoin voimakas. Tämä tiedote annetaan, koska tiedetään, että 50 % sinilevistä on myrkyllisiä. Erityisen haitallista sinilevävedessä uiminen on pienille lapsille. Pienet lapset saavat uidessaan helposti sinilevävettä suuhunsa ja sitä kautta elimistöön.

Iso-Lamujärven levätilanne on viranomaisten seurannassa. Sinilevän määrä voi vaihdella säätilojen mukaan. Pitkähiedan uimarannalle on asennettu varoituskylttejä.

Ohjeita:
- älä ui toistaiseksi rannoilla missä esiintyy sinilevää
- älä käytä sinilevävettä pesu- tai löylyvetenä
- sinileväpitoista vettä ei saa juottaa kotieläimille
- järven kaloja voi käyttää ravintona

Lisätietoja:
Ympäristötarkastaja Annika Olkkonen, p. 044-7591 783
Ympäristöpalvelupäällikkö Harri Heikkilä, p.044-7591 471

YMPÄRISTÖPALVELUT HELMI

Ajankohtaista

Ympäristöpalvelut Helmi

HaapavesiOulainenPyhäntäSiikalatva